Cilia Odijk   -  Schilderijen

Cilia Odijk  

Cilia Odijk , geboren in het Overijsselse Hengelo, heeft haar wortels in de muziek. Na haar opleiding fluit, schoolmuziek en zang aan het Twents conservatorium volgde een vruchtbare carrière als docente en uitvoerend musicus. Hoewel de schilderkunst haar altijd al lief was, is zij zich daar pas later op gaan toeleggen. 

Voor Cilia is het schilderen een spontaan proces, een verkenning van het materiaal, een avontuur met risico’s, een innerlijke reis. Zij schildert met kwast, handen, paletmes of wat er verder nog voor handen is. De verf krijgt of verliest betekenis als hij door haar handen is gegaan en die handen staan tijdens het werken zelden stil. De intensiteit waarmee zij zich tijdens het schilderen in haar werk gooit maakt dat haar schilderijen kracht en authenticiteit uitstralen. Zij werkt snel. Daardoor gaat het materiaal soms verder dan zij ooit langzaam had kunnen bedenken. In positieve zin noemt zij dit haar inspirerende moment, haar gelukkigmakende moment, dan krijgt zij een cadeautje. Maar het tegenovergestelde kan natuurlijk ook. Als er niets meer is wat uitnodigt om mee verder te gaan is het werk af of voorlopig af.
Natuurlijk is het spontane geen willekeur. Ervaringen in dit leven, die haar geraakt hebben, sturen haar spontane handelen. De uiteindelijke verbeelding op het doek is verbonden met haar wortels. Zo kan haar innerlijke wereld vorm krijgen in haar schilderwerk.
Cilia’s werk suggereert, roept associaties op bij de kijker. Haar werk geeft de ander de ruimte er zijn of haar eigen werkelijkheid in te zien.

Cilia is een aantal jaren woonachtig geweest in Los Altos, Californie. Daar heeft zij kunnen werken met een aantal voor haar zeer inspirerende kunstenaars, waaronder Barbara Baxter-Burman, docent op Stanford University.


Alle schilderijen zijn zonder titel. Het medium is acryl op linnen